AVANTAJELE TERAPIEI ELECTROMAGNETICE

Terapia de regenerare celulară cu Electronic Doctor Stem Generator oferă atât medicului cât și pacientului o serie de avantaje:

  • Tratamentul este 100% NON-INVAZIV, nu implică intervenții chirurgicale complicate:
  • Asigură tratarea eficientă a parodontozei și păstrarea dinților naturali pentru un timp îndelungat
  • Previne apariția parodontitei
  • Elimină necesitatea implanturilor dentare
  • Nu implică riscuri, nu are niciun efect advers
  • Costurile terapiei sunt reduse, în comparație cu sumele necesare în cazul implantelor sau fațetelor dentare
  • Se oferă garanție pentru tratamentul efectuat
  • Dispozitivul este ușor de folosit la domiciliu și rămâne la dispoziția pacientului
  • Contribuie la refacerea mediului biologic natural al cavității bucale chiar dacă există diverse lucrări protetice sau implante dentare metalice

ARTICOLE DE SPECIALITATE

Detartrajul este aparent o manopera banala, insa are o importanta covarsitoare in contextul Medicinii umane, care are ca scop declarat Pastrarea tesuturilor naturale si nu inlocuirea lor cu metale. Fiecare pacient trebuie sa se prezinte la detartraj in mod regulat, la o perioada decisa de dentistul sau in functie de riscul la recidiva a fiecaruia dintre pacienti.

Principala caracteristica a parodontozei o reprezinta recidiva si aceasta se datoreaza calitatii genetic slabe a colagenului din constitutia osului maxilar, la care se adauga imbatranirea fiziologica avand ca rezultat scaderea consistentei colagenului. Bineinteles ca igiena are un rol esential in intreaga Medicina umana, insa in cazul parodontozei realizarea corecta si frecventa a detartajului are ca rezultat reducerea factorilor microbieni dar nu si imbunatatirea calitatii colagenului osului maxilar. Considerand calitatea colagenului osului maxilar ca adevarata cauza a retractiei osoase si a gingiei, precizam deci ca detartrajul nu contribuie esential la aceasta. Dupa 30 ani este demonstrat ca nu mai exista capacitatea de autoregenerare a colagenului si apar manifestari la nivelul mai multor structuri : pielea isi pierde elasticitatea si apar ridurile si aspectul « cazut » al pielii, la nivelul ochiului se pierde elasticitatea si apare presbitismul, la nivelul osului maxilar se pierde densitatea si apare mobilitatea dentara si retractia gingivala.

Trebuie precizat ca in cavitatea bucala nu trebuie sa fie un mediu steril deoarece gura trebuie sa contina microbi saprofiti care sa « manance » microbii cu adevarat patogeni care din cavitatea bucala ar putea avansa spre stomac. Pornind de la acest adevar stiintific, nu trebuie fortate cure prelungite de antibiotic sau apa de gura si trebuie respectata indicatia data de fabricant de ase limita utilizarea acestora. Daca se depaseste limita si toti microbii saprofiti din cavitatea bucala sunt distrusi, exista riscul de a genera afectiuni digestive grave, in conditiile in care retracta osoasa nu poate fi oprita pentru ca, asa cum am aratat mai sus, ea are alta cauza : calitatea slaba a colagenului.

Trebuie sa precizam ca toate substantele de igiena orala (apa de gura sau pasta de dinti) au deci doar o actiune superficiala pe exteriorul gingiei si nu reusesc sa patrunda in profunzimea osului unde ar trebui actionat pentru cresterea calitatii metabolismului osos.

Medicul dentist este cel care va decide programul de detartraje combinat cu perioadele de imbunatatire a metabolismului osos cu camp electromagnetic. In practica noastra, majoritatea pacientilor au nevoie de un detartaj o data pe an si o perioada de expuneri electromagnetice o data la 3 ani. Examenul radiologic este singurul care poate sa ne dea informatii despre afectarea osoasa care ar genera boala parodontala, recomandandu-se deci realizarea unei radiografii cel putin 1 data pe an. Detartrajul trebuie realizat atraumatic deoarece orice leziune genereaza, conform regulilor fiziologice ale vindecarii, o retractie suplimentara la niveliul parodontiului care deja este retras si risca sa transforme parghia reprezentata de dinte sau implant dintr una stabila intr una instabila.

Dupa ce pacientii pierd dintii naturali exista posibilitatea ca volumul osului restant pana la limitarile anatomice sa fie mai mic decat lungimea minima a implantelor dentare. Astfel, exista doua posibilitati : fie folosim un implant scurt ca si lungime si densificam osul natural restant care sa poata face fata parghiei defaforabile, fie realizam o grefa osoasa in scopul inserarii unui implant lung.
In cazul inserarii de implante scurte, densificarea osoasa este obligatorie si se realizeaza in acelasi timp cu perioada in care implantul oricum nu este incarcat cu lucrare protetica, si anume cele 3 luni recomandate de literatura stiintifica sa nu aplicam asupra implantului proaspat inserat presiuni ocluzale. 
In cazul in care medicul decide realizarea de grefa osoasa sub forma de os artificial sau natural, trebuie precizat ca intotdeauna grefa are simplul rol de a mentine gingia deasupra spatiului decis ca fiind necesar pentru a se transforma in os.  Transformarea acelui “spatiu mentinut precum un cort de catre grefa” in os se produce doar daca in aces spatiu nou creat si mentinut de grefa ajung capilare provenind din osul natural vecin.  Acest proces se numeste neovascularizatie si se produce in general in primele 2-3  saptamani dupa interventia chirurgicala de grefare. Rolul expunerilor cu camp magnetic emise de Electronic Doctor Stem Generator este de a creste viteza si numarul de capilare care ajung in spatiul nou creat prin grefare. Aceste capilare vor aduce sange si nutrienti din organism si vor elimina datorita macrofagelor tot tesutul strain grefat, care a avut doar rolul de a mentine gingia deasupra spatiului decis ca find necesar de a se transforma in os.
Protocolul de expunere la campul magnetic regenerator in cazul grefei osoase este de expunere 2 saptamani inaintea interventiei chirurgicale de grefare si minim 3 saptamani dupa interventia chirurgicala. Osul rezultat va avea o calitate mai buna si implantele inserate in astfel de os vor avea o durata de viata imbunatatita.
O tehnologie moderna de grefa osoasa se numeste osteodistractie si consta in fracturarea controlata a osului in scopul departarii marginilor in continuu tensionate folosindu-se aparate care se strang periodic prin intermediul unui surub. Si in acest caz se impun sedinte de crestere a metabolismului osos cu camp electromagnetic deoarece refacerea osului la persoanele de peste 30 ani nu este destul de rapida precum departarea prin osteodistractie a marginilor fracturii controlate.
De asemenea in cazul grefelor conjunctive sau a aplicarii de proteine de crestere, literatura stiintifica recunoaste limitarile acestor tehnici datorita lipsei de celule osoase progenitoare. Adaugarea ca adjuvant a expunerilor cu Electronic Doctor Stem Generator pot transforma un posibil esec chirurgical intr un rezultat spectaculos.
Atat in cazul in care se prefera inserarea unui implant scurt cat si in cazul in care se realizeaza grefa osoasa se recomanda anual sedinte de imbunatatire a metabolismului osos la pacientii respectivi, deoarece acestia au un grad ridicat de risc la resorbtie osoasa peri-implantara.
Osul rezultat in urma oricarei interventii chirurgicale de grefare este in mod evident de calitate mult mai slaba decat osul natural si chiar daca s ar reusi  inserarea unui implant mai lung trebuie tinut cont de adevarul stiintific ca densitatea osoasa trebuie periodic imbunatatita pentru ca fenomenul de resorbtie osoasa sa nu elimine implantul.
Aceleasi principii se aplica si in cazul in care osul are o grosime foarte mica si unde am putea fie sa densificam osul existent si sa folosim implante subtiri fie sa realizam grefe osoase in vederea inserarii implantelor cu dimensiuni standard.

Granulomul apical reprezinta o patologie foarte frecventa care apare in urma tratamentelor incomplete ale canalului radicular. Acesta se traduce printr o lipsa de tesut osos la varful dintelui care a aparut fie din cauza atacului acid provenit de la microbii din interiorul canalului radicular fie de la o tauma ocluzala.

In cazul in care aceasta lipsa de tesut osos nu a fost deja sigilata de catre o membrana rezistentalucru care ar fi determinat ca aceasta lipsa de tesut osos sa se numeasca Chist Radicular, se poate spera la reducerea aceastei lipse de tesut osos si pastrarea dintelui natural fara rezectia varfului dintelui.

In vederea evitarii rezectiei apicale trebuie retratat endodontic dintele respectiv si dezinfectat canalul radicular incat sa se elimine atacul acid microbian. Dupa realizarea obturatiei endodontice corecte, lipsa de tesut osos poate fi considerata aseptica si se pot incepe procedurile de regenerare cu mijloace capabile sa patrunda in profunzimea osului, in scopul in care celulele osoase stimulate de campul electromagnetic sa secrete colagen care sa umple spatiul existent.

Avantajul acestei tehnici fata de rezectia apicala este reprezentat de pastrarea unui procent cat mai mare de radacina implantat in os si evitarea mobilitatii dentare. In cazul realizarii rezectiei apicale trebuie sa se taie 3-4 mm din varful radacinii conform protocolului operator si pe langa aceasta pierdere se mai pierd si cativa milimetri de la zona de colet unde se realizeaza un traumatism prin inciziile necesare protocolului operator. Din practica, dentistii au observat ca dupa rezectie dintele va avea o zona foarte mica de radacina implantata in os si de multe ori extractia datorita mobilitatii accentuate survine in primii ani dupa rezectia aplicala.

Reducerea zonelor de lipsa osoasa periapicala se realizeaza in acelasi timp in care intreaga arcada este expusa regenerarii prin cresterea metabolismului osos, iar orice alte tehnici stomatologice pot fi utilizate in perioada in care pacientul isi realizeaza acasa tratamentul Electronic Doctor Stem Generator.

Implantul dentar reprezinta partea intraosoasa a unei parghii reprezentata de ansamblul total coroana ceramica, bont protetic, implant dentar. Deorece forta masticatorie este un mecanism involuntar, fiind controlata doar de catre sistemul nervos, mentinerea cat mai mult a ansamblului  depinde doar de pastrarea zonei intraosoasa a parghiei intr un os cu densitate  cat mai mare .

Zona intraosoasa trebuie sa reprezinte conform legilor fizicii 50% din lungimea totala si daca nu se poate ajunge din cauza limitarilor anatomice la acest procent este obligatorie densificarea osului care sa compenseze parghia defavorabila.
Toate implantele sunt la fel de performante iar tehnicile chirurgicale sunt deja bine stapanite de toti medicii dentisti, singurul lucru care intr adevar face diferenta intre succesul sau esecul unui implant este reactia substratului osos in care se foreaza pentru inserarea implantului. Aceasta reactie nu poate fi prevazuta neexistand nici un test care sa poata indica posibila rata de succes a implantului pentru fiecare dintre pacienti.
Drept urmare pentru a imbunatati metabolismul osos si a inlatura riscul de raspuns negativ al osului la inserarea implantelor se recomanda inceperea sedintelor de imbunatatire a metabolismului osos cu minim 2 saptamani inainte de momentul interventiei de inserare a implantelor si continuarea acestora inca 2-3 saptamani dupa inserare, pe timpul perioadei de neovascularizare a zonei peri-implantare si a eventualelor grefe osoase. Acest tratament asigura  formarea in jurul implantelor a unui os mult mai compact si mai rezistent la viitoarele presiuni ocluzale care se vor aplica odata cu montarea lucrarii pe implante. Succesul implantului nu se evalueaza inainte de minim 1 an de zile dupa ce s a montat deja lucrarea protetica si s au aplicat forte ocluzale repetate.

Dispozitivul medical este foarte usor de aplicat si nu lezeaza firele de sutura, avand si rol de reducere mai rapida a edemului postoperatoriu.

Daca in primele luni dupa inserarea implantelor poate exista sansa ca integrarea implantului , neincarcat protetic, sa se realizeze corect chiar si fara ajutorul tehnicilor de imbunatatire a metabolismului osos, situatia se schimba in momentul  aplicarii  bontului protetic si a lucrarii dentare deoarece implantul va fi in mod continuu supus unei actiuni distructive reprezentata de forta ocluzala. Aceasta forta ocluzala nu are o intensitate foarte mare incat sa fie resimtita de catre celulele ocoase ca si un traumatism si sa declanseze fenomene regeneratorii reprezentate de trezirea celulelor stem aflate in stare latenta in os. Drept urmare lumea stiintifica recunoaste o liza (distrugere) continua a osului in jurul implantelor deja integrate, fara sa fi existat pana acum vreo metoda care sa poata contracara aceasta liza. In mod logic, recunoasterea de catre lumea stiintifica a lizei fara existenta unor mecanisme de raspuns inseamna ca dupa ce implantului i-a fost montata lucrarea protetica incepe incet si sigur fenomenul de distrugere a osului din jurul implantului si este doar o chestiune de timp pana la pierderea implantului.

Din aceasta cauza este recunoscuta de comunitatea stiintifica durata limitata in timp a implantelor, depinzand doar de metabolismul osos al fiecarui pacient si nu de marca implantului sau tehnica de inserare. 
Pentru a se prelungi durata de viata a implantelor a fost creat Dispozitivul medical Electronic Doctor Stem Generator care are puterea de a trimite in profunzime frecventa electromagnetic dovedita regeneratoare, de a lungul intregii suprafete a osului. Efectul dovedit de trezire prin mecanism atraumatic a celulelor stem din interiorul osului are ca rezultat aparitia de celule tinere capabile sa creasca densitatea la nivelul osului prin mecanisme interne, naturale.
In cazul in care semnele peri-implantitei sunt deja aparute, nu se recomanda interventii chirurgicale traumatice in jurul implantelor deoarece acestea nu vor face decat sa amplifice retractia (principiile fiziologiei umane descriu faptul ca prima faza a vindecarii dupa orice interventie chirurgicala este reprezentata de retractia marginii plagii). Se indica sa se realizeze o curatare atraumatica a zonei si se vor aplica imediat tehnologii capabile sa patrunda atraumatic prin gingie in scopul de a realiza o stimulare a mecanismelor regenerative naturale, care exista in profunzimea osului, la oricare dintre noi.

Pentru a se porni mecanismul celular de regenerare osoasa este nevoie de stimulare de cate 2 ore repetata de multe ori.  In acest scop, noile modele Electronic Doctor Stem Generator dau posibilitatea pacientilor sa se trateze acasa in timpul lor liber, fara obligatia de a merge de nenumarate ori la specialist.

Folosind la fiecare 2-3 ani cate o perioada de 1 luna tratament de intretinere a metabolismului osos, putem promite pacientilor care deja au implante dentare integrate ca vom limita fenomenele de peri-implantita si distrugere  fiziologica peri-implantara, prelungind viata implantelor si evitand neplacutul moment in care dupa pierderea implantului nu mai exista capital osos care sa permita protezarea.
Atitudinea preventiva este recomandata la toti pacientii care au deja inserate implante dentare deoarece pierderea dintilor naturali a demonstrat in cazul acestora ca au genetic o calitate slaba a colagenului la nivelul osului maxilar si in concluzie au nevoie imperativ de un stimulent atraumatic a metabolismului osos.

Fiecare dintre noi ne dorim un zambet frumos si de multe ori acesta nu il mostenim si trebuie sa apelam la medicul dentist pentru a il capata. Bineinteles ca frumusetea se obtine cu sacrificii care sunt reprezentate nu neaparat de dureri ci de afectarea indirecta a structurilor osoase si gingivale din vecinatatea lucrarilor.

Lucrarile dentare, oricat de bine sunt realizate tehnic, sunt cimentate cu diverse substante chimice care irita in mod suplimentar gingia si drept urmare practica a demonstrat ca dupa 2-3 ani gingia se retrage in zona lucrarilor mult mai mult decat la nivelul dintilor neprelucrati invecinati. Pe langa factorii iritanti chimici,  trebuie tinut cont ca orice lucrare reprezinta o retentie in jurul careia se aduna mult mai mult tartru care nici nu poate fi indepartat deoarece riscam sa spargem componenta fizionomica a lucrarii. Drept urmare si culoarea gingiei se modifica in jurul lucrarilor dentare avand aspect inflamatoriu si total inestetic.

Bineinteles ca raman recomandate toate lucrarile dentare clasice dar trebuie sa fim constienti si de efectele colaterale si sa asiguram vitalitatea nealterata a gingiei la contactul cu lucrarea dentara pentru ca aceasta sa nu se inflameze si ulterior sa se retraga, compromitand intreaga estetica a lucrarii. Aceasta pregatire a gingiei consta intr-o etapa care trebuie sa preceada amprentarea pentru lucrarile fizionomice, si anume 2-3 saptamani de imbunatatire a metabolismului osos inaintea amprentarii pentru a ne asigura ca nivelul gingiei in momentul amprentarii este cel corect si cel care va persista in timp. Dupa cimentarea lucrarii ceramice cu ciment se indica continuarea expunerilor electromagnetice pentru a nu se produce retractia din cauza atacului chimic al cimentului.

Utilizarea Electronic Doctor Stem Generator poate fi facuta in paralel cu pregatirile protetice si endodontice realizate de medicul dentist deoarece expunerile sunt realizate la domiciliul pacientului, fara a se atinge campul protetic preparat in vederea lucrarilor ceramice.
Mentinerea unui metabolism osos corect asigura mentinerea nivelului gingiei si se evita momentul neplacut in care  datorita inflamatiilor sau retractiilor gingivale trebuie inlocuita intreaga lucrare ceramica.

Un pacient care are lucrari dentare si implante este un pacient care are un risc mai mare la inflamatie si retractie parodontala, drept urmare la acesti pacienti devine obligatorie utilizarea periodica de tratament pentru pastrarea metabolismului osului si gingiei cu Electronic Stem Generator.

Aliniamentul perfect al dintilor este o dorinta a oricarui pacient si deja ortodontia are protocoale mecanice bine puse la punct pentru orice tip de anomalie. Deoarece regenerarea autologa a colagenului se opreste in jurul varstei de 30 ani, orice aparat ortodontic aplicat dupa aceasta varsta genereaza in zona  din care s-a deplasat dintele catre noua pozitie un spatiu in care colagenul osos nu se mai autoregenereaza.

Bineinteles ca optim ar fi fost ca aparatele ortodontice sa fi corectat deja anomaliile ortodontice inaintea varstei de 30 ani cand colagenul prezinta inca proprietati de autoregenerare si efectele secundare ale aparatelor ortodontice sunt mult reduse sau chiar absente.

Pentru pacientii  care primesc indicatia de aplicare a tratamentului ortodontic dupa varsta de 30 ani, se impun si mijloace auxiliare de imbunatatire a metabolismului osos care sa reumple cu os zonele ramase goale, deoarece din acel loc au plecat spre noua pozitie radacinile dentare. Este vorba de spatii mici ca dimensiuni in care nici un alt dispozitiv nu poate patrunde sa regenereze spatiul creat, doar campul electro magnetic care patrunde in profunzimea osului  poate repara acest inconvenient.

Sedintele de crestere a metabolismului osos se recomanda a se face o data pe an pe parcursul utilizarii aparatului ortodontic daca nu apar mobilizari ale dintilor pe care se aplica forte mari in scopul mobilizarii dintilor. Daca apar semne de mobilitate ale anumitor dinti se recomanda imediat utilizarea sedintelor electromagnetice Electronic Doctor Stem Generator pentru a nu se ajunge la o mobilitate mare a dintelui si pierderea lui.
Dupa perioada de mobilizarea a dintilor catre pozitia dorita se recomanda o perioada de contentie pentru a evita ca dintii sa revina pe pozitia initiala dupa indepartarea aparatului ortodontic. Folosirea sedintelor de densificare osoasa sunt recomandate pentru o « strangere » a dintilor de catre osul densificat pe pozitia finala.

Tuturor pacientilor care au folosit aparate ortodontice se recomanda realizarea unei verificari radiologice anuale in scopul descoperirii eventualelor zone de distructie osoasa cauzate de fortele de tractiune ortodontica si a modificarii  unghiurilor de aplicare a fortelor ocluzale masticatorii.

Gingia reprezinta invelisul osului si sanatatea ei depinde 100% de sanatatea osului, deoarece vasele de sange si nutrientii pentru gingie provin din profunzime. Nu se poate vorbi despre sanatate gingivala atata timp cat in profunzime osul sufera. Aceasta explicatie ar trebui sa fie suficienta pentru a intelege ca pentru a trata gingia trebuie realizat un tratament incepand din profunzime. Astfel, tratamentul pentru insanatosirea osului se realizeaza prin mijloace capabile sa penetreze fara traumatism si sa restabileasca echilibrul metabolic al celulelor osoase.

Tehnicile si produsele aplicate extern, la suprafata gingiei (apa de gura, produse cu Propolis, etc), nu pot ajunge in profunzimea osului deoarece gingia este prin definitie impermeabila. Aceste produse aplicate extern pe suprafata pielii pot schimba mirosul gurii, modifica temporar cantitatea de bacterii, insa nu pot genera modificari de structura in profunzimea osului. Ele nu pot deci  sa opreasca retractia gingivala.
Reducerea traumei ocluzale este importanta, dar nu imbunatateste metabolismul osos si implicit nu opreste eficient retractia gingivala.

Interventiile de chirurgie gingivala sunt strict interzise in cazul dintilor care deja  prezinta retractie gingivala, deoarece prima faza a vindecarii dupa orice incizie este retractia marginilor plagii. Astfel, daca realizam incizii, nu vom face decat sa acceleram retractia gingiei. Nu avem deci capacitatea de a regenera osul prin grefa osoasa deoarece cementul radicular nu contine  capilare sangvine capabile sa produca neovascularizarea grefei osoase sau gingivale aplicate.
Singura varianta realista de pastrare a nivelului gingiei la nivelul actual este sa se evite inciziile si sa se imbunatateasca metabolismul osului natural existent, prin mijloace capabile sa patrunda atraumatic prin gingie. Singura alternativa este campul electromagnetic de joasa frecventa care are implicit o lungime de unda mare.

Electronic Doctor Stem Generator foloseste caracteristicile dovedite ca fiind optime in scopul imbunatatirii metabolismului si densificarii osului maxilar profund, care la randul lui va asigura o nutritie corespunzatoare gingiei superficiale.
In plus, designul aplicatoarelor permite utilizarea acestora timp indelungat pentru mentinerea celulelor osoase in uniformitate de conditii electromagnetice. Acest avantaj constructiv reprezinta superioritatea din punct de vedere al usurintei de aplicare, fata de alte tehnologii cu lumina sau radiofrecventa. Acestea nu pot expune la nivelul celulelor decat cateva minute din cauza dificultatii de aplicare.

Dupa imbunatatirea metabolismului si calitatii osului profund, medicul dentist se va putea baza pe un nivel stabil al gingiei si va putea incepe realizarea  amprentarii clasice in vederea realizarii unor coroane dentare cu risc redus de retractie a gingiei.

Parodontoza (boala parodontala) este o afectiune cronica a tesuturilor gingivale care se manifesta prin distrugerea osului care sustine dintele. Cauzele aparitiei parodontozei sunt numeroase (sunt implicati diversi factori, genetici, endocrini, de mediu),dar printre cei mai importanti factori determinanti sunt placa dentara si tartrul. Parodontoza este foarte periculoasa pentru ca, netratata, poate duce la pierderea dintilor afectati si necesitatea apelarii la implanturile dentare.
Cele trei stadii ale parodontozei sunt: gingivita, parodontopatia superficială şi parodontopatia profundă. Sangerarea gingivala (gingivita) reprezinta prima etapa a parodontopatiei (parodontozei), care determina mobilitatea dintilor. In timp, gingia se inroseste si devine mai sensibila, lucru ce poate conduce la o deteriorare mult mai grava a tesuturilor de sustinere a dintilor. Apar pungile gingivale, detritusurile se pot infiltra sub marginea gingivala, rezultand distrugerea osului ce sustine dintele.  Toate acestea conduc la aparitia mobilitatii dentare.  Pentru a trata in mod eficient mobilitatea dentara, este necesara indepartarea factorilor cauzatori si stimularea regenerarii tisulare.

In stadiul initial, parodontoza poate fi stopata, gingivita fiind reversibila. Prima masura ce se impune pentru a trata parodontoza este adoptarea unei igiene orale corespunzatoare. Aceasta este esentiala pentru metinerea dintilor pe arcade, insa nu este intotdeauna suficienta.

Pentru ca produsele de igiena orala actioneaza doar superficial, pe exteriorul gingiei, si nu reusesc sa patrunda in profunzimea osului, se pot folosi o serie de tehnici aditionale, cum sunt: depistarea  si indepartarea contactelor ocluzale imperfecte (reglarea ocluziei), stimularea regenerarii tisulare si aplicarea unui camp electromagnetic la nivelul profund al osului, care se va densifica prin tehnica electromagnetica. Cea mai importanta masura in combaterea si tratarea parodontozei este densificarea osului deoarece scaderea calitatii colagenului din os reprezinta cauza parodontozei.
Conform principiilor stomatologiei moderne, ocluzia dentara reprezinta relatia dintre dintii superiori si cei inferiori atunci cand se afla in contact functional, cum ar fi de exemplu in cursul masticatiei. Felul in care suprafetele dentare se impreuneaza in timpul masticatiei influenteaza sanatatea dintiilor, dar si a tesutului parodontal, a muschiilor masticatori si ai articulatiei temporomandibulare. Cand apar contacte ocluzale imperfecte, sunt afectate toate aceste structuri, ceea ce poate duce la diverse complicatii, printre care si mobilitatea dentara.

In tratamentul parodontozei, reglarea ocluziei are un rol foarte important. Contactele dentare imperfecte sunt depistate in cabinetul stomatologic cu ajutorul „hartiei de articulatie” si apoi usor indepartate prin frezare. 
Noul dispozitiv medical ce foloseste campul electromagnetic ajuta la prevenirea sangerarilor gingivale si a mobilitatii dentare. In urma diagnosticarii cu ajutorul echipamentelor moderne, medicul parodontolog va decide daca dintele afectat poate fi salvat. De cele mai multe ori, dintii care pot fi salvati sunt cei cu un grad de mobilitate medie. Medicul dentist va decide secventa de utilizare a tehnicii de regenerare in functie de rezultatul consultului clinic si radiologic. . Cu ajutorul dispozitivului inovator Electronic Doctor Stem Generator, putem trata in profunzimea osului boala parodontala, nu doar simptomele acesteia. Aparitia datorita expunerilor la camp electromagnetic de celule noi, sanatoase reprezinta cel mai bun tratament contra infectiei deoarece celula sanatoasa are ea insasi o actiune anti microbiana.

Se recomanda ca dispozitivul medical sa fie utilizat chiar inainte de aparitia sangerarii gingivale, fiind eficient in prevenirea parodontopatiei sau a mobilitatii dentare. Trebuie precizat de asemenea faptul ca nu pot aparea reactii nedorite, deoarece campul magnetic folosit apartine spectrului natural.Contribuind in mod decisiv la densificarea osului, dispozitivul Electronic Doctor Stem Generator ajuta la intarirea dintilor, dar si la cresterea duratei de viata a implanturilor dentare. Asadar, Electronic Doctor Stem Generator poate fi folosit atat ca metoda profilactica de catre persoanele cu dantura naturala, cat si ca tratament de mentinere pentru persoanele care au avut nevoie de insertia mai multor implanturi. 
Tratamentul paradontozei este in general complex si de durata, dar acum da rezultate stabile datorita acestei tehnici alternative. Tratamentul nostru revolutionar este minim-invaziv si rezultatele rezista in timp, .  Evitati pierderea dintilor naturali urmand tratamentul pentru parodontoza cu Electronic Doctor Stem Generator, care deja s-a dovedit foarte eficient in nenumarate cazuri.

Avantajul acestei tehnologii, fata de celelalte mijloace existente pe piata, este posibilitatea de utilizare la domiciliu, fara a fi nevoie de ajutor specializat pentru aplicare. Usurinta aplicarii tratamentului, precum si eficienta acestuia in cazul afectiunilor parodontale fac din Electronic Doctor Stem Generator solutia ideala pentru combaterea si/sau tratarea parodontozei.

In mod natural, dintii prezinta un anumit grad de mobilitate, care le permite sa se adapteze la fortele care iau nastere in cursul masticatiei. Insa, atunci cand acest grad este depasit deoarece densitatea osului care sustine radacina este scazuta, apare ceea ce se numeste mobilitatea dentara. Aceasta afectiune este evolutiva, deci, in cazul in care nu se iau masuri, conduce la pierderea dintilor si necesitatea apelarii la implanturi dentare.
Dintii sunt mentinuti pe arcade de un tesut de sustinere numit tesut parondontal, in componenta caruia intra osul alveolar, ligamentele parodontale si cimentul radicular. Afectarea acestor componente si, in special scaderea calitatii colagenului din consistenta osului de sustinere, genereaza in timp mobilizarea dintilor.

Imbolnavirea tesuturilor parodontale si aparitia resorbtiei osoase este cauzata scaderea calitatii colagenului din consistenta osului, dublata de acumularea placii bacteriene pe suprafata dintilor, atat supra cat si subgingival. La aceasta, se descriu si o serie de factori favorizanti, precum tartrul, contactele dento-dentare (ocluzale) patologice, lucrarile protetice si obturatiile supradimensionate, leziunile carioase din apropierea gingiei etc.

Tratamentul mobilitatii dentare presupune tratarea imbolnavirii parodontale prin indepartarea factorilor cauzatori si stimularea regenerarii tisulare pentru cresterea calitatii colagenului.

Tratarea mobilitatii dentare presupune in primul rand adoptarea unei igiene orale corespunzatoare. Dar, desi esentiala pentru metinerea dintilor pe arcade, folosirea diverselor produse de igiena dentara nu este intotdeauna suficienta. .
Apoi urmeaza cel mai important pas al tratamentului, stimularea regenerarii tisulare care contribuie la densificarea osului. Aceasta este posibila astazi gratie dispozitivului Electronic Doctor Stem Generator care actioneaza profund la nivelul osului.
Noua metoda brevetata de tratament ce foloseste propriile celule ale pacientului ajuta la densificarea osoasa si la prevenirea mobilitatii dentare.  Aceasta metoda are multiple avantaje: nu exista riscul aparitiei efectelor adverse, aplicarea este facila, iar materialul folosit sunt propriile celule regeneratoare ale pacientului, care sunt in numar infinit.

Desi multe cabinete recomanda in cazul dintilor mobili extractia si inlocuirea acestora cu implant dentar, noi va sfatuim sa apelati la dispozitivul nostru medical revolutionar, care densifica osul dentar si ajuta la intarirea dintilor. 
In urma consultului, se va stabili schema exacta de tratament cu camp electromagnetic generat de dispozitivul medical Electronic Doctor Stem Generator. Acest camp special electromagnetic va accelera procesul de regenerare osoasa in zonele vizate, ceea ce va opri accentuarea mobilitatii dentare. Dupa mai multe sedinte cu dispozitivul medical Electronic Doctor Stem Generator, tesutul osos peridentar se va regenera, gingia isi va recapata culoarea normala si va adera la dintii mobili.

Tratamentul de regenerare cu ajutorul dispozitivului Electronic Doctor Stem Generator este de asemenea recomandat persoanelor care poarta aparat ortodontic, mai ales daca acestea au peste 30 de ani. Dupa aceasta varsta, colagenul nu mai prezinta aceleasi proprietati de autoregenerare, astfel incat pot aparea efectele secundare ale aparatelor ortodontice reprezentate de lipsa de regenerare a osului in zonele de unde au fost initial pozitionati dintii.Cu ajutorul terapiei electromagnetice, se va imbunatati metabolismul osos si se vor reumple micile spatii create atunci cand radacinile dentare s-au deplasat. In acest caz, sedintele de crestere a metabolismului osos se recomanda a se face o data pe an.

Gingia este tesutul moale de la nivelul cavitatii orale care inconjoara si sustine dintii. Gingiile sanatoase sunt fixate ferm de dinti. Detasarea gingiilor urmata de expunerea radacinilor dentare este o afectiune care poarta numele de retractie gingivala.

Desi retractia gingivala apare in mod natural odata cu inaintarea in varsta, multe persoane sunt afectate mult mai timpuriu decat in mod normal. Tulburarea are la baza adesea un colagen slab calitativ peste care s a suprapus   periajul agresiv sau  igiena orala precara.

Insa, retractia gingiei poate fi provocata si de factori anatomici (tulburari de eruptie, forma individuala a dintilor, malpozitii dentare, insertii musculare aberante), obturatii, sau lucrari protetice cu actiune traumatica asupra gingiei 
Retractia gingivala poate aparea si in urma pozitionarii incorecte in timpul insertiei unui implant dentar.. In acest caz, pot aparea complicatii pe termen scurt si lung (peri-implantita, fractura osoasa, retractie gingivala).

Pentru a evita aceste probleme, implanturile dentare au nevoie de o evaluare atenta de doua ori pe an cel putin si daca din punct de vedere chirurgical nu s a reusit pozitionarea corecta se recomanda sedinte periodice de crestere a metabolismului osului in scopul reducerii vitezei cu care se produce retractia gingivala sub actiunea fortelor ocluzale. Succesul implantului se traduce prin : absenta durerii si mobilitatii implantelor inserate, lipsa resorbtiei osoase in jurul implanturilor, absenta infectiei si sangerarii, functionalitate si aspect estetic adecvat al lucrarii.

Statistic, trei din patru adulti sufera de un anumit grad de retractie gingivala, dar, pentru ca in general nu cauzeaza durere, afectiunea trece neobservata si nu este tratata. Uneori retractia poate fi identificata la prima vedere, insa de regula este nevoie de inspectia atenta a zonei cervicale a dintelui pentru a o depista. Daca insertia gingivala pare detasata, cel mai probabil gingia se va retrage pe viitor, inlesnind degradarea dintilor sanatosi.
Semne ale retractiei gingivale: expunerea radacinilor dentare, sangerare gingivala la periere, halitoza, mobilitate dentara, sensibilitate la contactul cu instrumente metalice sau in timpul masticatiei, durere la contactul cu alimente fierbinti sau reci, dificultate in a efectua un periaj corect, cresterea riscului de aparitie a cariilor si de instalare a gingivitelor.

Pentru ca este o afectiune serioasa, care poate duce, in stadiile avansate la boală parodontala cu pierdere osoasa si mobilitate dentară crescuta, retractia gingivala necesita un tratament precoce. 
In prima faza, se urmareste indepartarea tuturor contactelor ocluzale imperfect prin slefuire selectiva. Apoi, se incepe refacerea tesutului gingival cu ajutorul dispozitivului medical Electronic Doctor Stem Generator. Dispozitivul patentat Electronic Doctor Stem Generator foloseste camp electromagnetic controlat digital pentru a amplifica raspunsul de auto-regenerare al zonelor vizate.

Aceasta metoda consta in stimularea unui rezervor infinit de regenerare, si anume propriile celule ale pacientului. Aceste celule vor fi “dirijate” catre tesuturile afectate fara a se folosi substante chimice, contribuind la densificarea osoasa. Metoda este deosebit de avantajoasa deoarece nu exista riscului aparitiei efectelor adverse, iar pacientul poate folosi dispozitivul la domiciliu, fara ajutor specializat. Prin densificarea osului dentar se elimina pericolul mobilitatii dentare, a retractiei gingivale si se evita instalarea gingivitei.

In cazul dintilor care deja prezinta retractie gingivala, nu se pot face interventii chirurgicale deoarece, realizand incizii, se va accelera si mai mult retractia, care apare ca reactie fireasca de vindecare a plagii. Nu se poate regenera osul prin grefa osoasa deoarece cementul radicular nu contine capilare sangvine capabile sa produca neovascularizarea grefei osoase sau gingivale aplicate. Asadar, singura varianta realista de pastrare a nivelului gingiei este imbunatatirea metabolismului osos natural existent prin mijloace capabile sa patrunda atraumatic prin gingie si sa imbunatateasca metabolismul osului, fundamentul gingiei din care aceasta primeste sange si substante nutritive. . Aici intervine eficienta tratamentului cu camp electromagnetic de joasa frecventa care are implicit o lungime de unda mare.

Electronic Doctor Stem Generator va contribui la densificarea osului maxilar profund, care la randul lui va asigura o nutritie corespunzatoare gingiei superficiale. Un rol determinant il are si designul aplicatoarelor, ce permite utilizarea acestora timp indelungat pentru mentinerea celulelor osoase in campul electromagnetic uniform. Acest avantaj constructiv reprezinta superioritatea din punct de vedere al usurintei de aplicare, fata de alte tehnologii cu lumina sau radiofrecventa. Acestea nu pot expune la nivelul celulelor decat cateva minute din cauza dificultatii de aplicare si astfel regenerarea celulara nu apuca sa se declanseze eficient..

Atunci cand se considera ca refacerea colagenului osos dupa terapia electromagnetica este satisfacatoare, gingia poate fi readusa in pozitia sa initiala cu ajutorul unei interventii chirurgicale („coronary advanced flap”). Pentru ca aceasta sa nu coboare la pozitia initiala dupa cativa ani deoarece pe noua pozitie gingia nu va fi sustinuta de nimic altceva decat cheagul sangvin se recomanda sedinte repetate de Electronic Doctor Stem Generator care sa transforme cheagul sangvin in os.

Tartul dentar reprezinta un strat dur, calcifiat, care se depunde pe suprafetele dentare indiferent de masurile de igiena orala adoptate. Tartrul generat de acumularea bacteriilor din resturile alimentare trebuie eliminat periodic de catre medicul dentist. In caz contrar, pot aparea carii si boli ale gingiilor: depozitele de tartru devin abundente si deterioreaza gingia (apare gingivita) si, daca colagenul din constitutia osului si a gingiei este de slaba calitate, apare parodontoza. 
Singura posibilitare reala de a evita afectarea dintilor si a gingiilor este indepartarea regulata a tartrului acumulat prin detartraj impreuna cu cresterea calitatii colagenului din constitutia osului si a gingiei. 
In cazul in care a aparut deja boala parodontala, recomandabil este detartrajul cu Laser  care are, pe langa rolul mecanic de indepartare, un efect de distrugere totala a microbilor din pungile parodontale, prin combustie. Un alt avantaj al detartrajului cu laser este lipsa durerii, a zgomotului specific ultrasunetelor, precum si a necesitatii anesteziei.

Dupa efectuarea detartrajului cu Laser Lightwalker, cand pungile parodontale din jurul dintilor si al implantelor sunt sterile, este momentul ideal pentru a aplica metodele de regenerare a colagenului prin camp electromagnetic, ceea ce va duce la densificarea osului si insanatosirea gingiei.

Pentru ca microbii vor reveni in cavitatea bucala dupa aproximativ 3 ore, se recomanda utilizarea unui dus bucal care curata in profunzimea pungile parodontale. Aceasta curatare trebuie efectuata de cel putin doua ori pe zi, pentru a maximiza eficienta tratamentului.
Acumularea tartrului nu poate fi stopata, de aceea se recomanda realizarea periodica a detartrajului cu Laser si a sedintelor de regenerare a colagenului cu ajutorul campului electromagnetic. Doar in acest fel se pot inchide pungile parodontale deschise din nou din cauza acumularii tartrului. Acest ciclu trebuie repetat la 12-36 luni, in functie de gradul de risc la recidiva a fiecarui pacient.

Dispozitivul medical Electronic Stem Generator foloseste camp electromagnetic controlat digital pentru a determina densificarea osului, prevenind astfel pierderea dinților si ducand in timp la eliminarea necesității unui implant dentar. 

Gratie terapiei de purificare a câmpului electromagnetic, țesuturile de susținere a dinților vor fi regenerate printr-un mecanism natural și atraumatic.

In cazul in care nu sunt probleme deosebite, va puteti prezenta la cabinetul medicului stomatolog o data la 12 luni pentru indepartarea tartrului acumulat. Fumatorii, cei care consuma multe dulciuri si cei cu o igiena dentara precara ar putea avea nevoie chiar mai des de detartraj.

Cea mai buna metoda de a evita problemele dentare este preventia. In acest sens, dispozitivul medical Electronic Doctor Stem Generator poate fi folosit si ca metoda profilactica, acasa, in momentele de repaus. Eliminarea interferențelor magnetice și a blocajelor în calea înaintării câmpului natural electromagnetic ar putea fi cea mai buna metoda de a va mentine dantura frumoasa si sanatoasa.

Sedintele de terapie cu Electronic Doctor Stem Generator duc la cresterea metabolismului osos, de aceea sunt recomandate o data la 3 ani pentru intretinere. Daca apar semne de mobilitate ale anumitor dinti, se recomanda imediat utilizarea sedintelor electromagnetice Electronic Stem Generator pentru a nu se ajunge la pierderea acestora.

Gingivita este de cele mai multe ori o boala periodontala nedistructiva, care nu duce neaparat la pierderea dintilor sau la aparitia dintilor mobili dar care reprezinta o alarmare a faptului ca colagenul gingival si a pierdut din calitati si nu mai rezista atacurilor bacteriene care existau din totdeauna in cavitatea bucala. Totusi, gingivita reprezinta un semn de atentionare pentru ca in timp poate duce la afectiuni parodontale grave, cum ar fi parodontoza sau retractia gingivala. Gingivita trebuie tratata prin cresterea calitatii colagenului osos.

Tratamentul pentru gingivita realizat de noi se deosebeste de celelalte solutii disponibile in clinicile din Romania prin faptul ca este minim-invaziv. . Tratamentul gingivitei nu necesita anestezie, nu este dureros si nu are efecte adverse. In plus, tratamentul pentru gingivita propus de noi este recomandat pacientilor de toate varstele.

Fiind o inflamatie a gingiilor, gingivita este cauzata de cele mai multe ori de placa bacteriana acumulata din cauza slabei igiene dentare. Totusi, placa bacteriana nu este singura cauza posibila a gingivitei. Exista alti factori care faciliteaza aparitia acestei afectiuni: periajul agresiv al dintilor, malocluzia, sarcina sau lucrarile dentare realizate defectuos.

Simptomele gingivitei

Daca observati schimbarea culorii si retragerea gingiilor, sangerari gingivale (la periaj, in timpul masticatiei), aparitia sensibilitatii dentare si gingivale si a respiratiei urat mirositoare, este posibil sa suferiti de gingivita.
In clinica noastra, tratamentul pentru gingivita se realizeaza in doua sau trei etape (in functie de diagnosticul pus pacientilor). Nu este necesara anestezia, deoarece este un tratament total nedureros.
Igienizarea profesionala

In prima faza, se va indeparta placa bacteriena si tartrul dentar cu ajutorul tehnologiei laser. Detartrajul cu laser este varianta fara durere a detartrajului cu ultrasunete. Pe langa efectul de indepartare a tartrului dentar, laserul stomatologic igienizeaza complet zonele atinse.

Tratamentul de regenerare gingivala cu ajutorul dispozitivului Electronic Doctor Stem Generator 
Dispozitivul medical Electronic Doctor Stem Generator este folosit pentru realizarea unor sedinte de magneto-stimulare. Undele electromagnetice emise de acest aparat directioneaza un numar foarte mare de celule regeneratoare in zonele afectate de gingivita. Gingiile se vor vindeca si vor adera la suprafata dintilor, evitandu-se astfel expunerea gingiilor si avansarea infectiei in tesuturile din jurul radacinii dintelui.
Reglarea  ocluziei dentare 
Daca medicul stomatolog ajunge la concluzia ca gingivita a fost declansata de contactele imperfecte dintre dinti, se face o slefuire selectiva a acestor contact. 
Conform unui studiu recent, 56% dintre romanii care pretind ca nu sufera de o boala parodontala prezinta cel putin un simptom al acestei afectiuni, 40% dintre locuitorii mediului urban intervievaţi nu au fost niciodata la dentist în ultimele 12 luni, iar 20% nu se spală pe dinţi nici măcar o dată pe zi.” 

Gingivita poate fi prevenită atat prin respectarea masurilor de igiena bucala corespunzatoare, cat şi prin asigurarea unei alimentaţii adecvate, bogata in legume şi fructe bogate în vitamine, care să asigure aportul de nutrienti necesari osului maxilarului şi mandibulei. ]

Tratamentul cu ajutorul dispozitivului Electronic Doctor Stem Generator
Daca la toate aceste masuri de preventie se adauga si utilizarea dispozitivului Electronic Doctor Stem Generator, se va stabiliza nivelul osos existent și se va mentine sanatatea gingiei. Tratamentul Electronic Doctor Stem Generator este ideal inainte de orice amprentare pentru lucrări (implant dentar) sau fațete dentare.  
Daca gingia este deja grav afectata, singura solutie de a pastra gingia la nivelul actual este un tratament atraumatic prin care sa se imbunatateasca metabolismul osos natural. Electronic Doctor Stem Generator este ideal in acest sens deoarece foloseste campul electromagnetic de joasa frecventa care are o lungime de unda mare. Mecanismele utilizate de aparatul revolutionar Electronic Doctor Stem Generator s-au dovedit a fi ideale in sensul densificarii osului maxilar profund, care, la randul sau, va sustine in mod corespunzator gingia superficiala.

Abia dupa asigurarea unui nivel bun de stabilitate a gingiei se poate lua in considerare un implant dentar sau realizarea unei lucrari dentare ceramice. Fara o baza osoasa de buna calitate, implantul nu poate avea succes, existand riscul mobilitatii sau pierderii implantului. In cazul dintilor de portelan sau a fatetelor dentare daca nu se realizeaza stabilizarea gingiei anterior amprentarii exista riscul retragerii gingiei la marginea lucrarilor dupa cativa ani.

Gingia reprezinta tesutul moale, de culoare rozacee, cu rol esential in protectia dintilor. Ea adera strans la dinti, prevenind patrunderea bacteriilor din mediu bucal, si raspandirea lor catre radacinile dentare si oasele maxilare. 
Gingia face parte din tesutul de sustinere al dintelui pe arcada, numit tesut parodontal sau parodontiu. Astfel, o imbolnavire gingivala inseamna atentionarea din partea organismului despre scaderea calitatii colagenului din os si gingii si riscul aparitiei bolii parodontale

Atunci cand apare gingivita, aderenta gingiei de dinte slabeste, apare retractia gingivala, sangerarea gingivala, si, apoi, mobilitatea dentara si pierderea dintilor. Sangerarea gingivala este in general provocata de acumularea placii bacteriene pe suprafata dintilor.  Gingia inflamata capata un aspect rosiatic, umflat si spongios, poate aparea sangerarea si retractia gingivala.
In absenta tratamentului, gingivita se transforma in parodontopatie, ceea ce insemna ca sunt afectate toate structurile de sustinere a dintelui, iar in cazurile severe se poate ajunge la pierderea dintilor. Astfel, sangerarea gingivala reprezinta un indicator important al unei afectiuni mai serioase.

Printre alte cauze posibile ale sangerarii gingivale se numara si: periajul excesiv, folosirea incorecta a atei dentare, modificari hormonale din cursul sarcinii, lucrari protetice incorecte, purpura trombocitopenica idiopatica, leucemie, scabie, tratamentul cu anticoagulante, deficitul de vitamina K. Toate aceste cauze, se supra adauga cauzei principale si anume mostenirea genetica si fenomenele de imbatranire care determina scaderea calitatii colagenului din os si gingie ceea ce permite instalarea bolii numita gingivita, care poate avansa catre parodontoza.
Prezentandu-va la medic imediat ce apare aceasta problema, veti stii cu certitudine daca este vorba doar de o afectiune o gingiei sau de ceva mult mai grav care déjà necesita interventie..  Tratamentul sangerarii gingivale cauzata de gingivita/parodontopatie

O data aparuta sangerarea gingivala, se recomanda vizita la medicul stomatolog cat mai curand posibil. Doar medicul este in masura sa decida gravitatea afectiunii si modalitatea potrivita de tratament. 
De regula, sangerarea gingivala indica o afectare gingivala sau parodontala mai mult sau mai putin avansata. In cabinetul nostru, in astfel de cazuri, tratamentul este unul complex si consta in detartraj riguros, spalaturi gingivale cu solutii active  in santul gingival.

De asemenea, in orice stadiu al bolii parodontale, se recomanda tratamentul cu ajutorul dispozitivului meedical Electronic Doctor Stem Generator. Tratmentul consta in aplicarea unor campuri electromagnetice de mica intensitate si controlate digital pe tesuturile din jurul dintilor, campuri care stimuleaza regenerarea tesutului folosind propriile celule. Tehnica Electronic Doctor Stem Generator este o metoda unica si brevetata de tratament, disponibila  in cabinetul nostru.
Daca deja a fost afectat osul si a aparut boala parodontala, tratamentul este complex si de durata. Abia dupa mai multe sedinte efectuate cu dispozitivul Electronic Doctor Stem Generator, pentru imbunatatirea metabolismului si calitatii osului profund, medicul dentist se va putea baza pe un nivel stabil al gingiei si va putea incepe realizarea amprentarii clasice in vederea realizarii unor coroane dentare sau fatete dentare, cu risc redus de retractie a gingiei.Noutatea pe care o aduce dispozitivul brevetat Electronic Doctor STEM Generator este posibilitatea prevenirii mobilitatii si pierderii dinților. Prin densificarea osului, se ajunge in timp la intarirea osului dentar si a tesuturilor de sustinere adiacente, eliminandu-se necesitatea inserarii unui implant dentar.  Cu ajutorul terapiei de purificare a câmpului electromagnetic, osul dentar se va regenera printr-un mecanism 100% natural!